10-30-2008, 05:52 PM
"The Settlers lub po prostu Settlers (z ang. Osadnicy) to pierwsza część gry, wydana w 1993 roku przez firmę Blue Byte, rozpoczynająca znaną serię gier strategiczno-ekonomicznych, w której gracz kieruje rozwojem małych, aczkolwiek sympatycznych istot ? rzekomych osadników. Celem gry jest stworzenie świetnie prosperującego państwa oraz przejęcie kontroli nad ewentualnymi ludami zamieszkującymi osiedlane tereny."
Pełny opis jest pod tym linkiem
Pierwszy raz zobaczyłem tę grę odpaloną na Amidze 500 z rozszerzeniem pamięci ram. Jak na tamte czasy, same intro już powalało na kolana i zapowiadało dobrą zabawę. Jest jednak jak dla mnie jedna mała różnica między Settlers na Amidze a na PC. Na tej pierwszej można było zbudować przejście graniczne z wrogiem i w zależności od potrzeb wykorzystywać go do swoich celów ( na PC ten bajer jakoś nie przechodził ). Brak było budulca ? Nic prostszego, chłopaki nosiły na naszą stronę to czego brakowało, ale trzeba było uważać by nasi woje ( w przypadku marnego opłacenia złotem ) nie szli do przeciwnika. W odwrotnym kierunku wszystko było OK. Gra mimo iż już jest stara, doczekała się kontynuacji, choć tylko na PC. Szkoda że dla Amigi to już przeszłość.
Każdemu kto jeszcze nie grał w Settlers, polecam ją serdecznie.
Pełny opis jest pod tym linkiem
http://pl.wikipedia.org/wiki/Settlers
Pierwszy raz zobaczyłem tę grę odpaloną na Amidze 500 z rozszerzeniem pamięci ram. Jak na tamte czasy, same intro już powalało na kolana i zapowiadało dobrą zabawę. Jest jednak jak dla mnie jedna mała różnica między Settlers na Amidze a na PC. Na tej pierwszej można było zbudować przejście graniczne z wrogiem i w zależności od potrzeb wykorzystywać go do swoich celów ( na PC ten bajer jakoś nie przechodził ). Brak było budulca ? Nic prostszego, chłopaki nosiły na naszą stronę to czego brakowało, ale trzeba było uważać by nasi woje ( w przypadku marnego opłacenia złotem ) nie szli do przeciwnika. W odwrotnym kierunku wszystko było OK. Gra mimo iż już jest stara, doczekała się kontynuacji, choć tylko na PC. Szkoda że dla Amigi to już przeszłość.
Każdemu kto jeszcze nie grał w Settlers, polecam ją serdecznie.
Zresztą o tym, na ile wciągała graczy świadczy choćby fakt, że doczekała się prac nad odpowiednikiem open source, który nadal jest rozwijany / budowany. Konkretnie chodzi o inspirowaną Settlers I i II grę Widelands, którą mamy w dziale z